Lélek
Frissítve: 2016.02.03.

Írd le a neved, megmondom, ki vagy

Ha ezt a mondatot hallod bárkitől is, szaladj, de legalábbis ne hidd el, hogy személyiséged zegzugait képes lesz feltárni. No persze, azért van igazság a dologban, sőt, a kínaiak sok ezer évvel ezelőtt még ezt is fokozni tudták a „húzz egy vonalat, és megmondom ki vagy” játékkal. 

Névírás - kézírás, grafológia

A történelem napjainkig terjedően igazolja a személyiség és a név kézírása közötti cáfolhatatlan összefüggést, hisz évezredek óta komoly szerződések, megállapodások, adományozások és köttetések pecsétje a megállapodók aláírása – amely valójában egy olyan grafika, amely nem, vagy csak nehezen reprodukálható mások által.

 

A vérszerződéseket felváltó rítus bevált az idők folyamán, és bár ma próbálja kiváltani az elektronikus aláírás, ám, érzésem szerint, a papírra vetett kézjegyek hitelességet igazoló ereje még évtizedekig mérvadó lesz.

 

Hát írd le a neved, és nézzük, mennyi mindent tudunk „megmondani”.

 

Alap esetben vezetéknevünk a múltunk (a családhoz való viszony, a kötődés, a családból hozott energiák mennyisége, minősége), keresztnevünk pedig az egónk.

 

Gyerekek, szinglik, férfiak sohasem kérdeznek vissza, számukra egyértelmű, mit kell nevükként papírra vetni. Ám a házasságban élő hölgyek közül van, aki megkérdezi, melyiket?  

 

És máris kezdődnek a bonyodalmak.  

 

  • Takács Lajoné esetében hol a múlt, és ki, vagy melyik az én? Mi van, ha arra kérik, írja le a leánykori nevét…?  Tükrözi még a személyiségét, mondjuk 20 év házasság után is?

 

Mi van, ha valaki átveszi a férje né-képzős vezetéknevét, de megtartja hozzá a teljes leánykorit. És hova „bújik” az a nő, aki a saját keresztneve elé a férje vezetéknevét illeszti…

 

A régi világban egyetlen variációként a házasságra lépett hölgyek né-vé váltak. Ebben az esetben a férj nevéhez kapcsolódó -né mutatja a két ember viszonyát. Uruk neve után a -né lendületes folytatása, hozzákötöttsége, vagy feltűnően külön álló, önállóan állása a két véglet, a vékonyodó, halvány kötővonal, megváltozó betű, formában, méretben stb. a köztes állapot. Jobb eset, grafológiailag minden viszonyt mutató, a férj vezetéknevéhez kötött –né és lánykori név közös használata.

 

Nézzünk két példát:

 

Első példánkban – Horváthné Kósa Edina aláírása – Horváth a hölgy férje, a –né a házastársi viszonyban elfoglalt feleségérzés, Kósa az eredeti család, Edina pedig az ego jellemzőit hordozza.

 

 

Jól látható, hogy a –né külön íródott a vezetéknévtől, és bár van egy felé hajlás, a házastársi viszonyban a leszakadás, a leválás feltételezhető. A -né hosszú, lezáró ékezete az aláíró elszigetelődését mutatja az eredeti családjától, amit még a nagy térköz is erősít a házastársi és családnév között. Az aláírás írójának családja (Kósa) érzelmekkel teli, családi biztonságot biztosít (a -k hurkos, ráhajló íve a családnévre), ehhez képest az ego (Edina) önmagával szemben sokkal kritikusabb, önmarcangoló és kishitű (összetöpörödött ego a betű a név végén). Az aláírás íróján legjobban férje uralkodik, az eredeti, régi családja körében meglévő biztonságérzetét önmagával szemben elvesztette. A magasra szökő vonalak intelligens, szárnyaló egyéniséget mutatnak.

 

 

Második példánkban – Takács Lajosné –  a tulajdonképpeni író személyiségét csupán a –né mutatja, egyéniségéből is legjobban a házastársi viszonyt, hisz két betű kapcsolása, papírra vetése bizony nagyon kevés információt hordoz, még e tudományban jártas ember számára is. Esetünkben alighanem egy karakán, szigorú Takács Lajos feleségéről beszélhetünk, amit ma már a kedves feleség annyira nem tolerál, mert, ahogy már emlitettem, a –né külön írása, leválása ezt üzeni. Takács úr karakánságát pedig a kezdő T és L nyomatékai és kampósságuk sejtetik.

 

Persze mindez az adott személy írásképéhez viszonyítva érvényes. Igazi, vállalható személyiségrajzot akkor tudunk felállítani valakiről írásképe alapján, ha – mint egy sakkjátszmában – lelépjük az ő jellemző írásjegyeiből kirajzolódó lépéseket. Aláírásunk fontos, nagyon fontos lépésnek tekinthető, de a játszmának csak egy része.

 

Mindenesetre azért már addig eljutottunk, kezünk nyoma árulkodik személyiségünkről, legyen az akár csak egy vonal is. Jelentős üzenete van, a múltunkról, párkapcsolatunkról és egónkról vall. S az aláírásunk már azáltal is árulkodó, hogy fejünk bekötésekor, melyik névformációt és kombinációt választjuk, választottuk.

 

 

Kovács Kriszta

grafológus

kovacscris@freemail.hu

 

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: