Lélek
Frissítve: 2016.02.10.

6 tipp, hogyan ünnepeld meg a Valentin-napot

Az angolszász országokban a Valentin-nap sokszor még stresszesebb, mint a Karácsony. Ha úgy döntesz, hogy megtartod a szerelem ünnepét, csináld úgy, hogy ne a külsőségekről szóljon, és ne torkolljon veszekedésbe. 

Eredetileg arról szólna ez az ünnep, hogy a párok megerősítsék az egymásnak tett fogadalmukat, elmélyítsék a szerelmüket, újraélesszék a lángot vagy csak egyszerűen emlékeztessék egymást arra, milyen jó dolog is szeretve lenni.

 

Könnyű azonban beleesni abba a csapdába, hogy miközben a stressz veszi át a főszerepet, azon aggódunk, vajon a megfelelő dolgokat mondjuk-e, és halljuk-e vissza a párunktól, nem jönnek-e elő a felfokozott állapotunkban a régi vagy nem is olyan régi sérelmek, és fordul az ünnepnap óriási veszekedésbe… Még nyomasztóbb ez a nap azok számára, akik éppen nem párkapcsolatban élnek.

 

Ezért nagyon hasznos, ha legalább néhány nappal előtte végiggondoljuk, hogyan tervezzük túlélni ezt a napot. Vegyük sorra, mire érdemes odafigyelni.

 

1. Ahelyett, hogy ajándékdömpinget, nyolcfogásos vacsorát és „tűzijátékot” terveznél Bálint-napra, kezdd el a ráhangolódást már egy héttel korábban. Lepd meg a párod apró figyelmességekkel, és tudatosan figyelj oda, hogy az ünnep előtti hétköznapokon is legyen egy-egy olyan apró gesztusod, amely arról árulkodik, mennyire fontos ő számodra. Legyen az ünnepnap is meghitt és romantikus. Ne tervezz túl semmit.

 

2. Gondold végig előtte, és beszéljétek meg, hogyan szeretnétek ünnepelni. Jó előre tudni, hogy egyikőtöknek sem kell-e túlórázni aznap, van-e még jegy a megnézni tervezett előadásra, van-e még szabad hely az étteremben... Nem árt, ha készül egy B-terv is, hátha valami váratlan akadály merül fel.

 

3. Amit mindenképpen kerülj el: ne parancsolgass, ne hisztizz, és ne várd, hogy a párod tökéletesen viselkedjen. Maradj higgadt, és próbáld meg átélni és átérezni az ünnepet. Ha ez nem megy, akkor jobb, ha a február 14. egy szimpla hétköznap marad. Még valami: eszedbe ne jusson az előző kapcsolataid vagy a párod előző kapcsolatait felhozni, pláne összehasonlításokat tenni…

 

4. A Valentin-napi vacsora kiváló alkalom arra, hogy megbeszéljétek, az év többi napján hogyan ünneplitek majd a szerelmeteket. Mondd el, mennyire fontos számodra a párod, és elmondhatod azt is, mi az, amit javítani lehetne a kapcsolatotokon (nem a másik, hanem együtt!), hogy még jobban érezzétek magatokat együtt. Ám lényeges, hogy természetes legyél, és ne ünnepélyes, amikor erről beszélsz, mert az nagyon erőltetettnek tűnhet. Fogalmazz egyszerűen és kedvesen. A gondolataid ne csomagold negatív mondatokba, mert akkor óhatatlanul számonkérésnek hatnak. Legyél nyitott a másik reakcióira, és kérő.

 

Nem árt, ha egy kis humort is beleviszel a dologba, de vigyázz, nehogy megsértsd közben a másikat. És ha a párod nem fogékony a mondanivalódra, ne erőltesd a dolgot. Beszéljetek olyan témáról, amely mindkettőtök számára kellemes.

 

5. Ha ez lesz az első közös Valentin-napotok, beszéljétek meg előre, hogy mit vártok az ünneppel kapcsolatban: nem szerencsés helyzet, ha az egyik fél készül, míg a másiknak ellenérzései vannak eme ünneppel kapcsolatban, vagy éppen nem érdekli, és nem is vár semmit.

 

6. Ha szingli vagy, és nem szeretnéd rosszul érezni magad ezen a napon, tervezz olyan programot, amiről tudod, hogy fel fog dobni. Ünnepelj valamely családtagoddal vagy barátoddal, vagy rendezzetek egy nagy szingli Valentin-partit… Vagy Anti-Valentin-partit.

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: