Wellness
Frissítve: 2016.09.22.

Hogyan kezdj az életmódváltáshoz

Fogyni akarsz és egységesebben élni, te is tudod, bármily nehéz is, de életmódváltásra lesz szükséged. Hogy mit is jelent az életmódváltás, azt a legegyszerűbben így lehet összefoglalni: egészséges étrend és rendszeres testmozgás. Könnyűnek tűnik, ám ha valóban az volna, most nem olvasnád ezt a cikket…

Hogyan fogj hozzá az életmódváltáshoz

A fogyás és az egészséges életvezetés bizony kemény munka, sok erőfeszítést igényel, sok  változást, amelyet állandósítva kell beépítened az életedbe, átütemezni a megszokott napirended és megreformálni az étrended. Nem lesz könnyű, viszont megéri, és nemcsak a végén: napról napra érezni fogod a pozitív hatásait. Ahhoz pedig, hogy felmérhesd, milyen változtatásokra lesz szükség, a jelenlegi életmódodból célszerű kiindulni.

 

Mi jellenzi most az életmódod?

Az életmódod meghatározza a döntéseidet, a döntéseid pedig azt, mennyire élsz egészségesen, és ha a fogyásról van szó, azt is, mennyire haladsz a jó úton a cél felé. Ezen út tipikus állomásai pedig az egészséges élelmiszerek fogyasztása, a dohányzás mellőzése, a test edzése és egészséges súlyban tartása. Hogy ehhez képest hol tartasz, annak megbecsléséhez először is vedd számba, mennyi időt töltesz el a következő dolgokkal:

 

1. ülsz az asztal mellett

2. ülsz az autóban

3. ülsz/fekszel a tv előtt

4. ülsz a számítógép előtt

5. eszel étteremben

6. iszol alkoholt

7. eszel gyorsételt

8. maradsz fel késő éjszaka / nem alszol eleget

 

Ezek után pedig azt is vedd számba, milyen gyakran kerítesz sort a következő dolgokra?

 

1. aktív tevékenységek úgy általában

(például lépcsőzés, vezetés/buszozás helyett sétálás, kertészkedés, takarítás stb.)

2. kardio gyakorlatok

3. erősítő edzés, amely különböző izomcsoportok megmozgatására irányul

(többnyire változó súlyú súlyzókkal)

4. a saját ételed elkészítése

5. gyümölcs-, zöldségevés, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek fogyasztása

6. vásárláskor az élelmiszerek címkéjének böngészése

7. az elfogyasztott kalóriák számontartása

8. alvás

9. a stressz egészséges levezetése

 

Ha több időt töltesz és jóval gyakrabban kerítesz sort az első listában felsorolt dolgokra, mint a második lista elemeire, itt az ideje végiggondolnod, valójában mit szeretnél. Egészségesen élni együtt jár azzal, hogy több időt és energiát kell szánnod a testedre (edzened kell, karban kell tartanod és figyelned kell arra is, milyen tápanyagokat viszel be).

 

Ha folytatod az egészségtelen életmódod, az sokkal kényelmesebb, egy csomó energiát, időt és erőfeszítést megspórolsz vele… ám később majd kiderül, milyen árat kell fizetned érte…

 

Ha az egészséges utat választod

Az emberek szeretik a szokásokat, a rutinokat, ez nem olyan jó, ha arról van szó, hogy a rossz szokásokat azért is őrizzük meg, mert szeretjük ugyanazokat a dolgokat megtenni bizonyos időközönként, viszont nagyon jó, ha abból a nézőpontból vizsgáljuk a kérdést, hogy az új szokásokat rögzülésüket követően ugyanilyen könnyű lesz rendszeressé tenni. Persze, idő kell hozzá, hogy a rossz szokásokat kigyomláld és jókat ültess a helyükre.

 

A legcélszerűbb, ha a következők eldöntésével kezded:

 

1. mikor kelsz fel reggel

Ez persze egyénenként változó, a habitusodtól is függ, és persze a munkaidődtől, az életkörülményeidtől… Az azonban fontos, hogy minden nap ugyanabban az időpontban igyekezz ezt megtenni.

 

2. mikor alszol el

Szintén a legfontosabb, hogy azonos időben bújj ágyba minden este.

 

3. hogyan töltöd a szabadidőd

Minél több aktív tevékenységet tudsz beépíteni, annál jobb.

 

4. mit vásárolsz, főzöl és eszel

Minél több a friss zöldség és gyümölcs az étrendedben, minél egészségesebben készíted el az egyes fogásokat, annál közelebb kerülsz a célodhoz.

 

5. mennyi időt töltesz a tv előtt vagy a monitor előtt ülve

Igyekezz egyre kevesebbet, csak amennyit valóban szükséges.

 

6. hogyan töltöd el az időt a családoddal és a barátaiddal

A szabadban és aktívan a legjobb, ami nem feltétlenül sportot jelent, hanem sokkal inkább a friss levegőn jókedvűen eltöltött időt, amit szánhattok közös főzőcskézésre, sétára és játékra a gyerekekkel a parkban, állatsimogatásra az állatkertben, romantikus csónakázásra… persze, kosarazhattok is a szabadban…

 

Ha a fogyás a célod 


Az egyik legfontosabb annak a tudatosítása, hogy hosszú távon kell tervezned. Ami egyrészt arra is vonatkozik, hogy nem holnapután, de – a súlyfelesleg mennyiségétől függően persze – nem is egy-két hónap múlva éred el a célt. Másrészt pedig azt is jelenti, hogy az életmódváltás nem addig tart, ameddig le nem fogytad azt az egy-két-öt-tíz-harminc kilót, hanem onnan is tovább – mondjuk úgy: addig, ameddig szeretnél egészséges maradni…

 

Fontos, ha odafigyelsz a következőkre:

 

1. messziről kerüld el a csodaszereket :

Nincs ugyanis olyan tabletta, szirup vagy szer, amely lefogyna helyetted, viszont rengeteg olyan fogyicsodaszer van, amely nem is biztonságos.

 

2. ne sanyargasd magad diétával

A diéta arról szól, hogy jó néhány olyan ételt vagy fogást építesz be az étrendedbe, amit nem szeretsz, és teszed ezt azért, hogy majd a diéta befejeztével, amikor már végre beleférsz a szűk farmerodba, felhagyj ezekkel. A kérdés csupán az, hogy akkor mennyi ideid fogsz még beleférni a farmerbe…?

 

3. próbáld meg reálisan látni magad

Nézz szembe magaddal. Őszintén. Mérd fel, hol tartasz most, mi az, ami tetszik magadon, és mi az, amin változtatni szeretnél. Ha túlsúlyos vagy, elképzelhető, hogy olyan ruhákat hordasz, amelyekben elbújhatsz vagy éppen nem veszel tudomást a súlytöbbletről, és egy-két mérettel kisebb darabokba préseled magad. Ha elindul a fogyás, valószínűleg új ruhákra is szükséged lesz, s ha meg tudod tenni, hogy olyat választasz, ami az aktuális alakodon előnyös és ami az ízlésednek is megfelel, már sokat léptél előre. Ez már azt mutatja, hogy rendben vagy magaddal, hogy már az egész lényedre képes vagy figyelni, és nem csak arra a részre, amit nem szeretsz… S bátran vágasd le a hajad, és fejezd ki a külsőddel is a személyiséged. Éld az életet most is, hiszen azt nem csak ideális méretű testben lehet…

 

4. lassan, lépésenként változtass

Az életmódváltás nemcsak arról szól, hogy segítségével jobban nézz ki. Legalább ennyire fontos, hogy közben jól is érezd magad. Ha apró változtatásokat viszel be a mindennapjaidba, ahhoz könnyebb hozzászoknod, igaz, az eredmény is lassabban fog jönni. S lehet, hogy kicsit elkeseredsz, amikor néhány étrendi módosítást és a nem túlterhelő edzést az életedbe iktatva hetek múltán sem akar a mérleg nyelve megmozdulni… ne tedd. Mert miközben úgy érzed, nem történik semmi, valójában fontos változások indultak el, és ezeknek eredményét máris érezheted: több energiád van, jobban alszol, jobb a kedved, és hamarosan a mérleg is kevesebbet mutat majd.

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: