Szépség
Frissítve: 2016.02.26.

7 tévhit a hajról: hogyan ápold és hogyan ne…

A mindennapi frizurakészítő, hajformázó (és ápoló) szokásaink is roncsolhatják a haj minőségét, ha nem megfelelően törődünk vele. Nézzük, melyek a leggyakoribb tévhitek a hajápolással kapcsolatban, és mi az igazság.

1. Jobb a hajnak, ha a szabad levegőn szárad, mintha hajszárítóval szárítjuk  

 

Egy friss tanulmány is kimutatta, hogy a hajszárító jobban károsítja a haj felszínét, mintha hagyod a vizes hajat magától megszáradni. Csakhogy: a magától száradás is megterheli a hajszálakat, azáltal, hogy a vizes haj nagyobb súlyát kell hosszú ideig elbírniuk. Ezért a legjobb megoldás, ha hagyod, hogy 75 százalékig megszáradjon a hajad magától, majd előveszed a hajszárítót, és azzal fejezed be a műveletet.

 

2. A korpa egyet jelent a száraz fejbőrrel

 

Valójában éppen az ellenkezője igaz, a legtöbbször a korpához zsíros fejbőr társul. A korpa leggyakoribb típusát ugyanis egy olyan gomba okozza, amely a zsíros környezetet kedveli. Ha korpás a hajad, próbálkozz gyógysamponnal, s mosd olyan gyakran, amilyen gyakran szükséges.

 

3. Ha 6 hetente vágatsz a hajadból, gyorsabban fog nőni

 

Mivel a haj növekedése a fejbőrben történik, nemigen lehet köze a hajvégek levágásának ahhoz, hogy milyen gyorsan (vagy lassan) is fog a hajad növekedni.

 

A rendszeres hajvágás azonban  mindig felfrissíti a frizurád, szebben fog nőni a hajad, egészségesebbek maradnak a hajvégek. Tehát vágasd rendszeresen, csak ne várd, hogy ettől gyorsabban nő majd.

 

4. A stressztől korábban őszül a haj

 

Az igazság az, hogy az őszülés folyamatát leginkább a genetikai adottságok határozzák meg. Ahogyan öregszel, kinek előbb, kinek később, de kevesebb melanint termel a szervezeted, vagyis kevesebb lesz abból a molekulából, amely biztosítja, hogy a hajad olyan színű legyen, mint amilyen a természetes ifjúkori árnyalata. Emiatt pedig az idő múlásával egyre több új hajszálad születik szürkén (kevés melaninnal) vagy fehéren (melanin nélkül).

 

A stressz a hajhullás mértékét növeli, vagyis több hajad hull ki, gyorsabban kerülnek a helyükre az új hajszálak, s ha már egy bizonyos korban vagy, az új szálak szürkén fognak előjönni. 

 

5. Ha túl sokat fogod össze, attók kihullik a hajad

 

Ez igaz lehet, abban az esetben, ha rendszeresen hordasz szoros copfot, kontyot vagy fonatokat (vagy hajpótlást). Ezek a frizurák ugyanis folyamatosan feszítik, s ezáltal túlterhelik a hajhagymákat, így a hajszálak idejekorán megadhatják magukat a külső feszítésnek, és kihullanak. A laza konty vagy copf azonban nem okozhat ilyen problémát. És az sem, ha nem nagyon gyakran és rendszeresen viseled a szorosan hátrafogott frizurát. 

 

6. Minél többet fésülöd, annál egészségesebb lesz a hajad

 

A hajad átfésülése azért jótékony hatású, mert szépen eloszlatja a haj felszínén a természetes olajat, s ettől szebb is lesz a hajad. De hogy mindig a több volna a jobb, az ebben az esetben sem állja meg a helyét.

 

A túl sok fésülés, kefélés ártalmas lehet, sérüléseket okozhat, amitől a haj töredezetté válhat.

 

Ezért fésüld olyan gyakran, amilyen gyakran szükséges, és helyes technikával: a hajvégeknél kezdve, fentről lefelé irányuló finom mozdulatokkal, lassan haladva a hajtövek irányába.

 

7. A samponokat cserélgetni kell, mert egy idő után elmúlik a hatásuk

 

A különböző samponoknak különböző a hatása: a proteines samponok extra dúsító hatásúak, az ápoló olajokat tartalmazók erőteljesen hidratálnak… Azt, hogy milyen számodra az ideális sampon, a hajad típusa mellett az is meghatározza, hogy éppen milyen állapotban van a hajad, illetve a fejbőröd. Ez indokolhatja a samponcserét, és nem az, hogy a sampon másként működik, mint korábban. Ha például frissen szőkített a hajad vagy a sok napozástól kiszőkült, érdemes lehet átmenetileg egy, a szokásosnál több hidratálót tartalmazó samponra áttérni.  

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: