Lélek
Frissítve: 2016.06.03.

Csoki vagy szerelem?

Hát ez meg miféle kérdés? A kettőnek semmi köze egymáshoz. Dehogynem. És szinte biztos, hogy már te is érezted. 

Nyitottad már ki a hűtőt és kerested a nasit vagy a jégkrémet, amikor magányosnak érezted magad vagy távol volt a kedvesed? Vagy éppen még melletted, de már úgy érezted, egyre töredezettebbé vált a kapcsolatotok? És nem az történt tán, hogy az első szem mogyoró, az első kiskanál fagylalt, vagy az első szelet csoki után máris sokkal jobban érezted magad? Sőt, egy kicsit boldogabbnak is?

 

De miért képes egy túlméretezett desszert enyhíteni a romantikus katasztrófákat? Miért képes csökkenteni a magányodat egy kis csokoládé?

 

Nos, az ételek és a szerelem között mélyebb az összefüggés, sem mint gondolnád. És nem szabad lebecsülni. Sőt, ami fontosabb, lehet, többet ártasz magadnak, ha keményen megtagadod az enyhülést adó ínyencségeket és nyalánkságokat magadtól.

 

Pszichológusok megfigyelték, hogy az élelmiszer függőség és a szerelemfüggőség között nagyon is elgondolkodtató a megfelelés. 

 

Egyre több nő és férfi számára egy steak vagy egy csokis muffin ugyanazt jelenti, mint a szerelmi vágy: a szeretet és biztonság érzését, a magány oldását.

 

A kötődés gyermekkorban alakul ki, és sérül, ha egy gyermek nem érzi azt a szeretetet és gondoskodást, amire vágyik, ami növelné a biztonságérzetét. Ennek hiánya állandó szorongást idéz elő benne. Félelmet attól, hogy cserbenhagyják, és állandó hiányérzetet. Ez a függőség aztán végigkísérheti az egész életében. Szeretnék a másik közelségét, de félnek is a csalódástól, a magánytól.

 

Az ételfüggőség is hasonlóan kétoldalú, a finomságok egyfajta komfortérzetet, jóleső érzést keltenek, de mint tudjuk, csak átmenetileg. Időlegesen enyhítik a fájdalmat és az üresség érzetét. A nassolás vagy ételfüggőség ugyanakkor egyfajta csalódással és szégyenérzettel is párosulhat. Igaz, ha beköszönt a szerelem, akkor az ételfüggőség egy időre háttérbe szorul, de csak addig, amíg fel nem ütik a fejüket az érzelmi kétségek.

 

A gond abból fakad, ha az étel és szerelemfüggőség krónikussá válik, itt a szerelemben és a partnernek vagy magának a vaniliás-epres joghurtnak valójában csak másodlagos a szerepe. Egyfajta eszköz a függőségérzés enyhítésére, de soha nem ad teljes kielégülést.

 

Sőt, ha az egyik vagy másik hiányzik és elérhetetlen, az elvonási tünetek haragot, feszültséget, dühöt váltanak ki.

 

Mit tehetsz ellene? Végig kell gondolnod a függőségeidet. Őszintén tudatosítani magadban, miért történik ez veled. Lassan tudatosítani magadban, hogy azért eszel és csak is azért, mert a táplálékra szüksége van a szervezetednek. És azért élsz kapcsolatban, mert a partnered számodra való, ismer és tudja, hogy mire van szükséged.

 

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: