Szépség
Frissítve: 2016.06.14.

10 dolog, amit tudnod kell a peelingről

Mivel egy esztendő alatt bőrünk különféle változásokon megy át – alkalmazkodva az évszakok körforgásához –, hogy makulátlanul sima legyen egész évben, el kell távolítani az elhalt hámsejteket. Ehhez adunk peeling tippeket.

Peeling: hámsejtek eltávolitása.

1. A bőröd természetes módon megújul

 

Ha fiatal vagy, akkor ez 25 naponként bekövetkezik, de a 30. életév után a folyamat elkezd lassulni, ami több pigmentációhoz és tompább arcszínhez vezethet.

 

2. A bőr hámlasztásának sokféle módja létezik

 

Legyen az mechanikai, kémiai, elektronikus… mindnek egy a célja: a fiatalabb, ragyogóbb bőrréteget előcsalogatni. Persze, akadnak különbségek.

 

A mechanikai peelinget, vagyis a bőrradírozást és az otthoni kémiai hámlasztást maximum hetente egy-két alkalommal tanácsos beiktatni, ezzel szemben

 

az elektromos arctisztító készülékek többsége elég gyengéd a mindennapos használathoz.

 

Mindezek természetesen a felszíni peeling kategóriájába tartoznak, vagyis kizárólag a bőr legfelsőbb hámrétegét távolítják el.

 

Bőrgyógyászati kezelések során végeznek ennél jóval mélyebb peelinget is, amely bőrhibák, pigmentfoltok halványítását veszi célba – a gyógyulási idő ekkor napokban-hetekben mérhető.

 

3. Lehengerlő eredmények

 

A rendszeres és megfelelő hámlasztás finom és sima bőrt eredményez: nemcsak az elhalt hámsejtektől szabadít meg, de megszünteti a kisebb pigmenthibákat, kiegyenlíti a színkülönbségeket és a ráncokat is simítja.

 

4. Okosan válassz bőrradírt 

 

Némely bőrradírban éles szélű szemcsék lehetnek, amelyek kárt okozhatnak a bőrödnek. Hogy megelőzd az effajta sérülést, győződj meg róla, hogy az általad választott arcradír csak gömbölyű szemcséket tartalmaz.

 

5. Ne félj az otthoni kémiai hámlasztástól

 

A házi használatra kapható termékek megfelelően gyengédek ahhoz, hogy nyugodtan alkalmazhasd.

 

Válassz egy glikolsavas (az AHA-savak leggyakoribb formája) hámlasztót, amelynek segítségével úgy távolíthatod el a bőröd legtetejéről a hámsejteket, hogy nem kell dörzsölnöd.

 

6. Nagyon is számít a gyantázás

 

A gyantázás is a hámlasztás egy formája, így, ha az arcod valamely területén gyantázol, akkor kerüld el a hámlasztást a művelet előtt és után is, hogy ne okozz felesleges sérülést a bőrödnek.

 

7. Reggel végezd a hámlasztást

 

Mivel a bőr éjszaka megújul, a reggeli hámlasztással minden elhalt sejtet eltüntethetsz róla.

 

8. Legyél gyengéd a bőrödhöz

 

Ne dörzsöld az arcod túl gyakran, ám amikor mégis ezt teszed, akkor is csak finoman. Ha túl gyakran és túl erősen csinálod, azzal több bajt okozol, mint hasznot.

 

9. A zsíros bőrt sem kell gyakrabban hámlasztani

 

Ha pattanásokkal és zsíros bőrrel küzdesz, akkor is csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazz peelinget. Ha túl sokat mosod a bőröd, attól nem tűnnek majd el a pöttyök, sem az olajosság, leginkább az ellenkezője történhet, vagyis csak súlyosbítasz a problémán. Ha túl sokat hámlasztasz, azzal ugyanezt teszed.

 

10. Ne felejtsd eltávolítani a sminket

 

Az arcradír nem arra szolgál, hogy leszedje a sminked. Ezt előtte a megfelelő lemosóval kell megtenned – ha tiszta arcra viszed fel a hámlasztót, sokkal mélyebben tud hatni és hatékonyabban tisztítani.

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: