Étrend
Frissítve: 2016.04.07.

12 tipikus hiba, ami a fogyás útjában áll

Megteszel a fogyókúráért mindent, amit kell, amit olvastál és ajánlottak, a mérleg viszont csak nem akar kevesebbet mutatni… Most mutatjuk a tipikus hibákat, és a megoldásukat is.

Étrendi hibák a fogyókurában

Kitűzted a célt, hogy megszabadulj néhány kilótól. Mégsincs eredménye. Esélyes, hogy valamit rosszul csinálsz. Lehet, hogy a leggyakoribb hibák közül követsz el egy-kettőt?

1. Túlfőzöd az olasz tésztát

Minél hosszabb ideig főzted, annál gyorsabban bontja le a szervezeted az effajta szénhidrátot, aminek a vércukorszint hirtelen megemelkedése lesz a következménye. Ezt követően pedig a mélybe zuhan a cukrod, amitől farkaséhes leszel… Ha azonban al dentére, vagyis roppanósra, fogkeményre főzöd, azt lassabban emészti meg a szervezeted, és tartósabban, hosszabb ideig fedezi az energiaszükségleted.

 

  • A megoldás: a dobozra írt főzési időnek megfelelően főzd a tésztát, miután sós, lobogó vízbe tetted. Ha letelt az idő, halássz ki egyet, és harapd ketté. Akkor jó, ha egy nagyon pici fehér pötty még van a közepén. Készen is van, hiszen a maradék hő pont elég lesz ahhoz, hogy tökéletes al dente legyen a tészta, mire tálalod. Szűrd le (nehogy leöblítsd), és keverd össze a szósszal.


2. Szárnyast választasz a marhahús helyett

Bár a pulykamell valóban sovány hús, ha darált pulykahúst vásárolsz, és nagyobb mennyiséget, mondván, abból többet megehetsz, mint ha vörös húst fogyasztanál, meglehet, hogy félrevezeted magad. A darált pulyka ugyanis, ha előkészítve veszed, és nem a hentesnél, és nem magad daráltatod le, sokszor tartalmazhat zsírosabb húst és bőrt is, ami ugye növeli a kalóriatartalmát. Ezáltal pedig előfordulhat, hogy egy 125 grammos adag 204 kalóriát és 14 gramm zsírt tartalmaz, miközben a darált marhahús ekkora adagjában csak 155 kalória és 6 gramm zsír van.

 

  • A megoldás: ha készen veszed a darált húst, akár pulykát, akár marhát, válassz olyat, amelyik a címkéje szerint 80-90 százalékban sovány húst tartalmaz. De a legjobb, ha hentesnél frissen veszed meg és daráltatod le a pulykamellet vagy a sovány marhahúst. Még egy tipp: ha az elkészítéséhez olívaolajat vagy kukorica olajat használsz, azzal úgy teheted szaftossá és puhává az ételt, hogy adagonként kevesebb, mint 30 pluszkalóriát adsz hozzá.


3. Csípős szószt eszel mindenhez

Ha szereted az intenzív ízeket, nagyon jó ötletnek tűnik a pizzát meg a tacót egy jó adag csípős szósszal nyakon önteni, a magyaros ételeket meg erős-pikáns paprikakrémmel bolondítani, hiszen elég kevés többletkalória kerül így az ételre. De vigyázz: némely csípős szósznak igen magas a sótartalma, s már egy teáskanálnyi mennyiség is 10 százalékát fedezi a napi nátriumszükségletnek, és a paprikakrémek között is van, amelyiknek 20 százalékos a sótartalma, így ha túl sokat eszel belőlük, az nem tesz jót a diétádnak. Vizsgálatok szerint a túl sok nátrium megnöveli az inzulintermelést, ez a hormon pedig a cukrot zsírrá alakítja.

 

  • A megoldás: figyelj oda, hogy olyan terméket válassz, amelynek alacsonyabb a sótartalma, vagy, ha ragaszkodsz a sósabb kedvencedhez, akkor egyél belőle kevesebbet, vigyázva, hogy ne lépd túl az ajánlott napi sóbevitel mennyiségét. Ez átlagosan 5 gramm (kb. egy teáskanálnyi) konyhasót jelent, 5 gramm konyhasó pedig mintegy 2 gramm nátriumbevitelt jelent. Az is jó megoldás, ha őrölt pirospaprikával fűszerezed meg az ételt, amely nem tartalmaz sót, a szószok közül pedig próbáld ki a tabascót, amelyből egy teáskanálnyi csak 35 milligramm nátriumot tartalmaz.


4. Gluténmentes lisztet használsz

Akár lisztérzékeny vagy, akár csak kísérletezni szeretnél egy kicsit a búzalisztet megunva, hiba azt gondolni, hogy csak azért, mert gluténmentes a liszt, jóval alacsonyabb volna a kalóriatartalma, ezért büntetlenül bármennyit ehetsz belőle. Ezekhez a lisztekhez, lisztkeverékekhez sok esetben burgonyát, fehér rizst is felhasználnak, így szénhidrát- és kalóriatartalmuk nagyjából meg is egyezhet a búzalisztekével.

 

  • A megoldás: válassz olyan liszteket, amelyek alacsonyabb kalóriatartalmú barna rizsből, hajdinából vagy quinoából készültek.


5. Leveszed a csirkebőrt

Mivel minden egyes ételadagban a csirkebőr a maga 69 kalóriájával és 6 gramm zsírtartalmával növeli az energiabevitelt, okos dolognak tűnik a csirkehúst bőrétől rögtön, a sütés előtt megszabadítani. De nem az. A bőr ugyanis sütés közben is benntartja a nedvességet, így, ha rajtahagyod, sokkal puhább és ízletesebb húsételt kapsz, viszonylag kevés pluszkalóriával.

 

  • A megoldás: hagyd rajta a bőrt a sütésnél, és ha nem ropogósra sütöd, akkor távolítsd el közvetlenül a tálalás előtt. Így sokkal finomabb lesz a hús, és nem fogod szükségét érezni, hogy gazdag, kalóriadús mártásra, szószra, majonézre lenne szükség ahhoz, hogy jól csússzon.


6. Túl sok olajat használsz

Öntesz egy keveset a zöldségek alá, aztán amikor beleteszed a tojást, meg a hús sütésénél is jó sok olajat elhasználsz – felesleges plusz kalóriákat adva az ételhez.
 

  • A megoldás: használj alacsony kalóriatartalmú olajat, önts minél kevesebbet a serpenyőbe, amennyi épp elegendő, illetve használj olyan eszközöket a sütéshez, amelyeket nem szükséges megolajozni.

 

 

7. Nem itatod fel a fölösleges olajat

Ha olajban sütöd a húst vagy a krumplit, az már önmagában sem kalóriaszegény megoldás, így fogyasztása csak alkalmanként ajánlott, ha fogyni szeretnél, ám még dúsabb lesz a fogás, ha nem figyelsz oda, hogy a fölösleges zsiradékot felitasd az elkészült ételről.

 

  • A megoldás: a konyhai papírtörlő, amelyet egyrészt a tálra terítesz, s erre szeded a húst vagy burgonyát, másrészt le is feded vele az ételt, hogy a tetejéről is finoman felitasd az olajat.


8. Túl kicsire vágod a burgonyát/zöldséget

Nemcsak finom, de egészséges nassolnivalót szeretnél készíteni magadnak, így nem a bolti csipszet eszed, hanem elkészíted magadnak. Ráadásul nemcsak burgonyából, de más zöldségekből is, és még csak nem is bő olajban sütöd, hanem egy kis mennyiséget használva, a sütőben. Dicséretes, ám érdemes arra is figyelni, hogy nem mindegy, mekkora darabokat tolsz a sütőbe, mert minél kisebbre vágod a zöldséget, annál több felületen érintkezhet az olajjal és szívhatja azt magába, ezáltal pedig extra kalóriát és zsiradékot veszel magadhoz.

 

  • A megoldás: vágd a krumplit és a zöldségeket legalább egy centis vastagságúra, majd töröld alaposan szárazra a darabokat. Ezáltal létrejön egy olyan kéreg, amely megakadályozza, hogy a falatkák magukba szívják az olajat, s így még ropogósabbá is válik majd a nassolnivalód. Még egy tipp: ne az üvegből csorgasd az olajat, használj egy olyan flakont, amivel ráfújhatod a zöldségekre, s így biztos lehetsz benne, hogy vékony rétegben és egyenletesen kerül rájuk az olaj, nem jut sehova véletlenül se túl sok.


9. Épp csak leöblíted a zöldséget/gyümölcsöt

Miközben a friss gyümölcsnek és zöldségnek nagy mennyiségben kell szerepelnie minden egészséges étrendben, érdemes vigyázni arra, hogy megfelelően megtisztítva fogyaszd el ezeket. Egy kis öblítés az esetek többségében nem elég ahhoz, hogy a permet-rovarirtó maradványoktól megszabadítsd, vizsgálatok szerint pedig ezek az anyagok az anyagcserét is lassíthatják.

 

  • A megoldás: legalább fél percen át mosd a zöldségeket és gyümölcsöket folyó víz alatt, vagy válassz organikus, bio gazdaságokból származót.


10. Előkóstolod a bort főzés közben

Ha bor kerül az ételbe is, különösen nagy a kísértés, hogy kortyolgassunk belőle egy kis aperitifet az étkezés előtt. Ez azonban nem túl jó ötlet, ha fogyni szeretnél, mert ha üres gyomorra iszol, azzal jelentősen lecsökkented a zsírbontási kapacitást a következő órákban: a tested az alkoholból nyeri az energiát, s nem a zsírt alakítja át energiává. Emellett az alkohol nemcsak megzavarja az anyagcseréd, de éhesebbé is tesz, így nagy az esély rá, hogy ezek után többet eszel, mint kellene.

 

  • A megoldás: ne kóstolgass előre, az étkezés közben idd a bort, mert így az étel lassítja az alkohol felszívódását, és kivédi a fent említett negatív hatásokat.


11. Csak köretként eszed a zöldséget

Pompás, ha párolt brokkolit, spárgát, répát… eszel köretként a hús mellé, ám még jobb, ha bele is töltöd a zöldségeket a husiba. Mivel így a zöldségekkel töltve nagyobbnak tűnik és érződik a hús, s ebből nem eszel majd akkora adagot, mint ha külön-külön szervíroznád (és persze inkább a húsból repetáznál…)

 

  • A megoldás: kísérletezz olyan zöldségekkel, amelyeknek semleges az ízük, keverj például karfiolpürét a sajtos makarónihoz, tömj cukkinit a hús mellé a lasagnába, reszelt sárgarépát a csirkesalátába.


12. Megvonsz magadtól minden zsiradékot

Ha keveset fogyasztasz olyan magas zsír- és kalóriatartalmú ételekből, mint a sajt vagy az olajos magvak, az segíthet a fogyásban. Ám nem érdemes, és nem is túl egészséges teljesen megvonni magadtól ezeket, mert a magas zsiradéktartalmú ételeket hosszabb idő megemészteni, így hosszabb ideig is lakhatsz jól velük. Emellett pedig ha alacsony/csökkentett zsírtartalmú ételeket-italokat fogyasztasz, akkor hamarabb leszel éhes, még ha ugyanannyi kalóriát is vettél magadhoz.

 

  • A megoldás: fogyassz egészséges zsírokat tartalmazó étkeket – szórj magvakat a salátára, próbáld ki a tengeri halakat, a pestót a szendvicsbe téve.
Következő oldal 1
Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: